Bíró Eszter: Állati Zenés ABC

allatizene_2015_kicsiKoncert gyerekeknek és felnőtteknek.
Zenészek: Födő Sándor “Fodo” – melodion, harmonika, ütőhangszerek, Hámori Máté – gitárok, ütőhangszerek.

Bíró Eszter énekes, színész, aki eddig musical – és film főszerepekkel, illetve világzenei szólólemezeivel vált ismertté, 2013 tavaszán új, elsősorban gyerekeknek és családoknak szóló Állati Zenés ABC című képeskönyvet, az ehhez tartozó lemezt és színpadi produkciót készített. Az Állati Zenés ABC 2014-ben az év hazai gyermekalbuma lett, és FONOGRAM MAGYAR ZENEI DIJ-at kapott.

A könyv és a lemez 2015. júniusban új kiadásban és illusztrációkkal jelent meg az ALEXANDRA KIADÓ gondozásában.

Az énekesnőnek, aki 2015-ben Story Érték Dijat vehetett át Presser Gábortól, mint az év énekesnője két saját gyermeke adta az ihletet, hogy az ABC betűit dalokon és az ezekhez kapcsolódó játékokon keresztül szinte észrevehetetlenül tanítsa és szerettesse meg az óvodás és kisiskolás korosztállyal, ugyanakkor a szülőknek is színvonalas szórakozást nyújthasson. A dalszövegek Hegyi György (Emil.Rulez!) munkái, a zenéket az Artisjus-díjas, többszörös platina– és aranylemezes Fodo írta, aki az utóbbi években Halász Judit lemezeinek egyik zeneszerzője is.

Eszter mellett a színpadon olyan kiváló zenészek szerepelnek, mint maga a zeneszerző, Födő Sándor “Fodo” és Hámori Máté. Az előadók, amellett, hogy használják a mai technika adta lehetőségeket is (effektezés, looperezés), több hangszeren szólaltatják meg a zenei kíséretet a harmonikától, melodiontól, gitártól egészen a különböző nemzetiségű, például afrikai, arab, spanyol és latin amerikai ütőhangszerekig.

Az ABC megszerettetése mellett az állatokról és a helyes étkezésről is szó esik a dalokban. Az előadás interaktív, sok-sok játékkal, humorral, élőben megszólaló muzsikával, egy felhőtlen barangolás a betűk és a hangok világában!

Bíró Eszter pályafutása a Miss Saigon főszerepével kezdődött. Az Egyesült Államokban végzett tanulmányai befejezése és fellépései után Az Operaház Fantomja és a Mozart! című musicalek, illetve a Csoda Krakkóban című film női főszereplője. A Gundel Művészeti – és a Cosmopolitan Nagydíjjal is elismert énekesnő nemzetközi karrierjében fontos állomások voltak az Al Di Meolával és a világhírű barcelonai La Fura Dels Baus társulatával való fellépései, illetve első és azóta is egyetlen magyar énekesnőként megnyerte a Rovinjban megrendezésre került Fiatalok Eurovíziós Fesztiválja 1. helyét. Tavaly nyáron Amerikában turnézott saját zenekarával és a Grammy díjas Frank Londonnal, majd 5 év kihagyás után újra látható színpadi szerepben, Melanie-t alakítja az Elfújta a szél című musicalben a Budapesti Operett Színházban.